Rekordna ozonska rupa iznad Antartike

Slika nije dostupna
Ozonski sloj koji štiti zemlju od ultraljubičastog zračenja sunca, pretrpio je iznad Anktarktike najveće gubitke dosad zabilježene tijekom samo jedne godine, objavila je u Europska svemirska agencija (ESA).

Sateliti ESA-e koji su mjerili ozonski sloj pokazuju gubitak od 40 milijuna tona u listopadu, što nadilazi prethodni rekord od 39 milijuna tona, zabilježen 2000. godine, navodi ESA.

Ozon omogućuje filtriranje opasnih ultraljubičastih zračenja sunca koja oštećuju vegetaciju i mogu izazvati rak kože, a sloj ozona koji štiti zemlju uništila je proizvodnja i upotreba kemijskih proizvoda, posebice klora i klorofluorougljika.

Kemijska reakcija koja uništava ozonski omotač doseže svoj maksimum na niskim temperaturama na velikim visinama tijekom zime na južnoj hemisferi, obično od kraja kolovoza do listopada.

'Tako veliki gubici navode na vrlo niske temperature u stratosferi kombinirane sa sunčevom svjetosti', rekao je Claude Zehner, inženjer ESA-e.

Tijekom posljednjeg desetljeća ozonski omotač se prosječno smanjio za 0,3 posto godišnje.

U svrhu njegove zaštite određena su ograničenja upotrebe CFC-a, prema Protokolu o tvarima koje uništavaju ozonski omotač (Montreal 1987.)

Unatoč tim ograničenjima, količine zagađenja nagomilane u atmosferi tolike su da će se rupe poput ove nastaviti pojavljivati sljedećih 20 godina, drže stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije.

Povezane teme