Pronađen fosil jastoga star 120 milijuna godina

Slika nije dostupna
Meksički su znanstvenici izvijestili kako su nedavno, u južnoj državi Chiapas otkrili najstariji fosil jastoga, koji datira iz razdoblja kada se Afrika tek odvajala od Amerike prije 120 milijuna godina.

Fosil dugačak oko 12 cm izvanredno je očuvan - ima čitav oklop i ticala, a pronađen je u blatnom tlu na jugu Chiapasa. Stručnjaci ističu kako je fosil star 120 milijuna godina, što znači da je 20 milijuna godina 'stariji' od dosadašnjih očuvanih fosila jastoga.

"Vrsta koju smo pronašli u Chiapasu pripada vrsti od koje potječu današnji afrički jastozi", rekao je geolog Francisco Javier Vega iz meksičkog Državnog autonomnog sveučilišta (UNAM). "To nije čudno jer su prije 120 godina Afrika i Amerika bile relativno blizu", objasnio je.

Vjeruje se da su se Južna Amerika i Afrika podijelile u dva
kontintenta prije 120 milijuna godina. Biljne i životinjske vrste u nekim su se slučajevima razvijale na dvama različitim kontinentima, što objašnjava činjenicu da su američki jastozi različiti od njihovih afričkih rođaka.

"Pronađeni fosil izvrsno je očuvan. Ima vrlo fine morfološke detalje, a bio je zaštićen u blatnome tlu", objasnio je Vega.

Povezane teme