Globalno zatopljenje

Preko dva trilijuna tona leda otopilo se od 2003. godine

Slika nije dostupna
Više od dva trilijuna tona leda otopilo se na Grendlandu, Antartici i Aljasci od 2003. prema najnovijim podacima dobivenim s NASA-inog satelita.

Više od polovice otopljenog leda u posljednjih 5 godina, porijeklom je s Grenlanda, dok je Aljaska izgubila oko 400 bilijuna tona.

Otapanje kopnenog leda za razliku od morskog, neznatno podiže razinu mora. U devedesetima Grenland nije bitno utjecao na svjetsku razinu mora, a sada dodaje oko pola milimetra godišnje.

Otopljeni kopneni led tako je povećao globalnu razinu mora za 0,5 centimetra u posljednjih 5 godina.

>> Globalno zatopljenje prijeti izvorima vode na Himalaji

Znanstvenici tvrde kako su sjeverni dijelovi Aljaske 9 do 10 stupnjeva topliji, što je indikacija 'arktičkog efekta zatopljenja'. Radi se o pojavi kada se Arktik zagrijava brže nego što se predviđalo, a zatopljenje je brže nego u ostatku svijeta.

Kako se otapa morski led, tako Arktik apsorbira toplinu te gubi reflektivnu moć svog zemljanog leda. Apsorbirana toplina se oslobađa, što dovodi do povećanja jesenskih temperatura od 6 do 10 stupnjeva u posljednjih nekoliko godina.

To je jak i vrlo ran utjecaj globalnog zatopljenja, tvrde znanstvenici dodajući kako bi tomu mogla pogodovati i količina oslobođenog metana.