Mozak razvija jezične mehanizme već tri mjeseca od rođenja

Slika nije dostupna
Mozak tromjesečne dojenčadi već je organiziran za jezik sa sličnim složenim mehanizmima kao u odraslih osoba, iako će trebati još nekoliko mjeseci prije nego te bebe počnu brbljati, otkriva istraživanje objavljeno ovog tjedna.

Zahvaljujući tehnikama snimanja funkcionalnom magnetnom rezonancom koje omogućuju vizualizaciju zona mozga aktiviranih stimulansom (zvuk ili slika primjerice) na ekranu, ekipa francuskih istraživača prepoznala je povezanost neurona kod deset beba, djevojčica i dječaka.

Dojenčad od 11 do 17 tjedana slušala je jednostavnu rečenicu od dvije sekunde na njihovu materinjem jeziku, objašnjava znanstvenica Ghislaine Dehaene-Lambertz, u članku objavljenom na web stranici Američke nacionalne akademije znanosti.

Te su rečenice pokrenule aktivnost koja svjedoči o složenoj
organizaciji identičnoj onoj u odrasle osobe koja počiva na razmjeni između područja razumijevanja i verbalne produkcije.

Istraživači su donijeli zaključak o iznenađujućoj sposobnosti učenja jezika kod sasvim malenih, koji su u stanju u kratkom vremenu analizirati i reproducirati foneme, slogove, riječi i rečenice koje do njih dolaze kao neprekidna bujica zvukova.

Povezane teme