Supstancu zvana bizin, koja je određena vrsta konzervansa, otkrili su mikrobiolozi na sveučilištu u Minnesoti, a stvara se prirodnim putem u određenim bakterijama bezopasnim po čovjeka, piše Telegraph.
Na otkriće su znanstvenici naišli proučavajući mikroorganizme u ljudskim crijevima. Smatraju kako su potrebne bar tri godine da bizin nađe svoj put do prehrambene industrije. Pregovori s nekim od velikih prehrambenih proizvođača, već su u tijeku.
Što je to toliko čudesno oko svojstava bizina, pitate se? Pa on efektivno uništava bakterije koje uzrokuju raspadanje svježih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima. Osim toga, uspješno eliminira i pojavu bakterija poput salmonele, E. coli i listerije, koje su odgovorne za trovanje hrane.
Sve to znači da bi se u budućnosti drastično smanjilo svakodnevno bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja, zbog truljenja, ili raspadanja. Ipak, samo zato što hrana ne bi propadala, ne znači da bi i zadržala svoja originalna svojstva unedogled, poput primjerice okusa i mirisa.