Kraj priče?

FOTO: NASA dokazala da je čovjek hodao po Mjesecu

Slika nije dostupna
Još otkako su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin napravili prve korake na Mjesecu, stvorila se nepokolebljiva skupina zagovaratelja teorija zavjere, koji i dan danas uporno tvrde da se čitavo slijetanje na Mjesec, zapravo odigralo u filmskom studiju.

Godine 2002. frustrirani Buzz Aldrin čak je i šakom odalamio redatelja dokumentarca, koji mu je u lice rekao kako laže da je hodao po površini Mjeseca te da su te misije čista laž. Ipak, NASA je objavila najnovije slike sa svog satelita u Mjesečevoj orbiti (LRO), čija je kamera, prema njihovim tvrdnjama, snimila mjesto slijetanja Apolla 11 i time zauvijek zatvorila poglavlje o odlasku čovjeka na Mjesec.

NASA-ina sonda preletjela je površinu mjeseca na visini ispod 50 kilometara, iznad mjesta gdje je 1969. godine sletio Apollo 11 te početkom ovog mjeseca objavila te slike. Na njima se mogu vidjeti tragovi stopala Neila Armstronga, otisci lunarnog modula i TV kamera. Isto tako, moguće je na njima vidjeti i dva paketa iz ranijih misija Apolla, među kojima je i Lunar Ranging Retro Reflector, kojim se i danas služe znanstvenici, za utvrđivanje udaljenosti Mjeseca od zemlje.

'Ne samo da te fotografije otkrivaju iznimna postignuća misija Apollo, već pokazuju kako se lunarno istraživanje i dalje nastavlja', rekao je Richard Vondrak, znanstvenik s projekta LRO-a. 'LRO će u buduće biti korišten za pronalazak najboljih mjesta za put na Mjesec', dodao je Vondrak. Pet od šest mjesta slijetanja Apollovih letjelica, znanstvenici su prvi put vidjeli u srpnju ove godine, i to prije nego li je LRO zauzeo standardnu orbitu za kartiranje površine Mjeseca. Svaka fotografija ima rezoluciju od 1,2 metra po pixselu.

Ipak, treba pričekati i vidjeti hoće li ove snimke napokon uvjeriti i skeptike u to da je čovjek uistinu 1969. godine hodao po površini Mjeseca, jer ostaje pitanje zašto njegova površina nije snimljena snažnim teleskopima sa zemlje ili iz orbite.

Povezane teme