Dalmatinka Ana Brkić na tržnici Trešnjevka radi već dva desetljeća. Iako je svakodnevno izložena različitim vremenskim prilikama bolesna je - vrlo rijetko. To, kaže, može zahvaliti zdravoj prehrani.
'Jedem sezonsko - blitvu, špinat, juhice... Voće jedemo ono koje je sad dobro. Mi imamo žižule, pa imamo grožđe, ali prvenstveno zelenjavu', kaže Ana.
Da je Anin izbor sjajan potvrđuju i nutricionisti.
'Ovo je prijelomno razdoblje za naš organizam, kada se pripremamo, fortificiramo za predstojeće izazove - viruse, infekte, bolesti', kaže nutricionist Branimir Dolibašić.
Preporučuje se što više voća i povrća.
'Svi oni sumporni lijepi spojevi koji nam dižu imunitet su tu spremni za nas. Češnjak je baš pravi izbor u ovo vrijeme. S druge strane, tu je naravno, vitamin C koji je štit našeg cjelokupnog imuniteta. Ako nemamo njega, ne štima nam cijeli imunitet', kaže nutricionist.
A trenutačno ga najviše ima u šipku i mandarinama.
Uz zdravu prehranu, za obranu od prehlada i viroza - dobro će doći med, propolis i ostali pčelinji proizvodi.
'Sve više se potvrđuje ono što se tisućama godina zna u narodu da je med s obzirom da je bogat s vitaminima, mineralima i aminokiselinama da utječe, odnosno pomaže ljudskom zdravlju da se održi', kaže nutricionist.
I stručnjaci i laici se slažu - zdrava i raznolika prehrana ključ je obrambene snage organizma, posebno u jesen.