Istovremeno su ponuđeni faktori u prehrani koji to mogu spriječiti, piše Večernji list.
U istraživanju je sudjelovalo 725 ljudi koji su upravo bili na kolonoskopiji, a kod mnogih su pronađeni i polipi koji se često razviju u tumore. Ispitanici su propitkivani i o životnim navikama &8211; prehrani, pušenju i slično.
Analizom rezultata, istraživački je tim zaključio kako postoje tri grupe ljudi &8211; ono koji jedu puno voća i malo mesa, ljudi koji jedu puno povrća i prosječnu količinu mesa te oni koji jednostavno jedu puno mesa.
Također je utvrđeno kako oni koji jedu puno ili prosječnu količinu mesa imaju 70 posto više šanse za razvijanje polipa od onih koji konzumiraju puno voća i malo mesa.
'Nekoliko je studija do sada potvrdilo zaštitnički efekt konzumacije voća i povrća. Samo 18 posto onih koji jedu malo mesa su imali polipe, za razliku od preko 30 posto onih koji se ne libe dobre mesne štruce.', objasnili su u časopisu Nutricionizam.
Rak debelog crijeva je drugi glavni uzrok smrtnosti u SAD-u, poslije raka pluća. Samo u ovoj godini je od njega umrlo 52 tisuće ljudi.
'Ljudi su zaboravili na namirnice koje svi preporučaju poput cjelovitih žitarica, ne jedu dovoljno voća i povrća, ali zato pretjeruju sa mastima i šećerom', zaključeno je u provednoj studiji.