Potencijalna štetnost vitamina E ispitana je u Istraživanju koje je provedeno na Sveučilištu Harvard u Bostonu, ali slična istraživanja provedena su i među istraživačima iz Francuske i Njemačke, koji su ispitali utjecaj vitamina E na ukupno 119 tisuća ljudi. Nitko, međutim, nije uspio otkriti koliki je zapravo utjecaj vitamina E i u kojoj količini i u kojim uvjetima on postaje štetan za osobu koja ga konzumira, navodi BBC.
Ovakav tip moždanog udara, nazvan hemoragijski moždani udar, najrjeđe pogađa, a uzrokovan je puknućem krvne žile i prodiranjem krvi u okolno tkivo. Ova istraživanja pokazala su da vitamin E povećava rizik od ovakvog tipa moždanog udara za čak 22 posto.
Međutim, istraživanje je također dokazalo da je suprotna situacija kada je u pitanju ishemijski moždani udar, te da vitamin E ovdje ima blagotvorno djelovanje. Inače, moždani udar je u 70 posto slučajeva ishemijskog tipa. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je zdrav način života, održavanje niskog krvnog tlaka i kolesterola znatno utjecajnije i značajnije u smanjivanju rizika od moždanog udara.
>> Paprika ima dvostruko više C vitamina nego limun
Istraživači na kraju zaključuju da 's obzirom na relativno malo smanjenje rizika od ishemijskog tipa moždanog udara, te puno većeg štetnog djelovanja na hemoragijski tip, konzumacija vitamina E općenito bi trebala biti pod većom kontrolom i trebalo bi ga konzumirati uz veći oprez.'
Prijašnja istraživanja govore kako uzimanje vitamina E može zaštititi srce od srčanih bolesti, ali također pokazuju kako pretjerana konzumacija ovog vitamina može uzrokovati čak i smrt bolesnika.