Vitamin D upola smanjuje mogućnost raka gušterače

Slika nije dostupna
Ljudi koji piju vitamin D dvostruko smanjuju mogućnost oboljenja od raka gušterače od onih koji to ne čine, pokazala su posljednja znanstvena istraživanja u Sjedinjenim Državama.

Sada znanstvenici čekaju rezultate koji će pokazati ima li vitamin D koji organizam uzima iz hrane ili od sunca jednak učinak kao i onaj u tabletama. 

'Kako nema učinkovitog načina izlječenja raka gušterače, smanjenje mogućnosti oboljenja trenutno je najbolja strategija prevencije razvoja bolesti', tvrdi Halcyon Skinner sa Sveučilišta u Chicagu.

'Vitamin D pokazuje snažan potencijal u prevenciji i liječenju raka prostate, dojiki i debelog crijeva. To nas je potaknulo na opsežnija istraživanja njegove uloge u liječenju i prevenciji raka gušterače.'

U suradnji s kolegama sa Sveučilišta Harvard, Skinnerov tim istražili su utjecaj vitamina D na preko 46 i pol tisuća muškaraca u dobi od 40 do 75 godina, te preko 75 i pol tisuća žena u dobi od 38 do 65 godina. 

Otkrili su da ljudi koji uzimaju dnevno preporučenu dozu vitamina D imaju 43 posto manji rizik od razvoja raka gušterače. 

Oni koji uzimaju upola manju dozu od dnevno preporučene smanjili su rizik od oboljenja za 22 posto.