Omega-3 masne kiseline u ribi mogu smanjiti rizik od moždanog udara svojim pozitivnim djelovanjem na krvni tlak i kolesterol, napisali su Susanna Larsson i Nikola Orsini sa švedskog instituta Karolinska u stručnom časopisu Stroke.
Znanstvenici također ističu da vitamin D, selen i određeni proteini koji se mogu naći u ribi također mogu pomoći u smanjivanju rizika od moždanog udara.
Njihova analiza temelji se na 15 studija koje su provedene u SAD-u, Europi, Japanu i Kini, a u kojima se ispitivalo ljude koliko često jedu ribu, a zatim su praćeni u razdoblju između četiri i 30 godina kako bi se vidjelo tko će od njih doživjeti moždani udar.
Oko dva do tri obroka ribe tjedno je dovoljno kako bi se smanjio rizik od moždanog udara. Analizom podataka je utvrđeno da su oni koji su jeli najviše ribe imali 12 posto manji rizik od onih koji su je imali u svojoj prehrani vrlo rijetko. (Hina)