Istraživanje na životinjama

Veća količina vitamina E slabi kosti?

Slika nije dostupna
Nakon istraživanja provedenog na životinjama, smatra se da bi kozumacija vitaima E, kao dodataka prehrani, mogla zapravo biti uzročnik postarivanja kostiju i činiti ih krhkijima.

Životinje koje su u hranu dobivale povećane doze vitamina E imale su 20 posto slabije kosti nego one koji su jele uobičajeno, otkrila je studija objavljena u Nature Medicine. Zabrinjujuće je to da se negativni efekt konzumiranja vitamina E vidi nakon svega osam tjedana, piše Daily Mail.

Znanstvenici koji su vršili istraživanje rekli su da s obzirom na popularnost vitamina E, sada je odobrena i studija će biti provedena na ljudima. Vitamin, koji se nalazi u žitaricama, orasima, lješnjacima, maslinovom ulju, na glasu je da usporava starenje.

>> Oprez s vitaminima: Nekontrolirano uzimanje dovodi i do ozbiljnih bolesti

Kaže se da su mu prednosti smanjenje rizika od srčanih bolesti, raka i mrena na očima, kao i održavanje mladolikog izgleda kože.

Jedan od najpopularnijih vitamina, milijuni ljudi konzumiraju svakodnevno u vidu dodataka prehrani. Samo u SAD-u svaka deseta odrasla osoba pije vitamin E u tabletama.

Istraživač, dr. Shu Takeda sa Sveučilišta Takeda u Tokiju, pozvao je na veću studiju o utjecaju vitamina E na ljudske kosti. Profesorica Hellen MacDonald, savjetnica Nacionalnog društva za osteoporozu je rekla: 'Ne treba brinuti dobivate li dovoljno vitamina E iz svoje hrane, ali oni koji uzimaju dodatke tog vitamina bi se trebali zabrinuti. Valja znati kako je ovo istraživanje provedeno na životinjama, i da rezultati kod ljudi mogu biti drugačiji. Ali potrebno je još istraživanja.'

Povezane teme