Znanstvenici sa Sveučilišta u Minnesoti i Nacionalnog sveučilišta u Singapuru otkrili su da konzumiranje dva gazirana pića na tjedan udvostručuje rizik od razvoja karcinoma, piše ABC Online.
Studija je provedena u Singapuru, a tijekom 14 godina istraživanja obuhvatila je više od 60 tisuća osoba. Od njih je čak 140 umrlo od raka gušterače.
Dr. Mark Pereira sa Sveučilišta u Minnesoti vjeruje da postoji veza oboljenja s konzumiranjem gaziranih pića.
'Otkrili smo da se kod osoba koje su gotovo na dnevnoj bazi pili gazirana pića dvostruko povećao rizik od razvoja raka gušterače i usporedili ih s onima koji uopće nisu pili takve napitke', kaže dr. Pereira. Objasnio je kako je njihovo istraživanje uključilo i sve ostale rizične faktore poput pušenje, godina, težine te prekomjerne konzumacije crvenog mesa.
Kaže kako visoka količina šećera u takvim napicima povećava razinu inzulina u organizmu što znatno povećava mogućnost oboljenja od raka gušterače. 'Usporedili smo rezultate našeg istraživanja s nekim drugim istraživanjima, poput onih u Švedskoj, i utvrdili kako se rezultati poklapaju. Mislimo kako se sve može objasniti razinom šećera u krvi. Puno inzulina tajna je koja otkriva kako na taj način bitno povisujemo mogućnost od oboljenja od raka gušterače', objašnjava dr. Pereira.
Američka udruga proizvođaća gaziranih napitaka ošto je odbacila rezultate te studije. Dodaju i kako Nacionalni institut za istraživanje karcinoma nikada nije dodao njihove proizvode na listu rizičnih faktora za oboljenje od raka gušterače.
No dr. Pereira ne odustaje od svojih tvrdnji, ali napominje kako će istraživanje trebati proširiti i obuhvatiti više vrsta takvih napitaka.
Profesor Ian Olver s Nacionalnog instituta za karcinom u Australiji tvrdi kako su za takve tvrdnje ipak potrebna dodatna istraživanja. 'Istraživanja sa Sveučilišta u Minnesoti pokazuju određenu vezu gaziranih pića i oboljenja od raka gušterače, ali ne dokazuju nužno da su takvi napici uzrok tih oboljenja. Iskritizirao je metodu istraživanja jer, kako tvrdi, nije dovoljno kontrolirala dva visoko rizična moguća uzroka oboljenja, pušenje i crveno meso.
Rezultati istraživanja objavljeni su u znansvenom časopisu Američke udruge istraživača karcinoma.