Uskoro novi jelovnici u dječijim vrtićima

Slika nije dostupna
Primjena novih jelovnika za djecu u zagrebačkim vrtićima očekuje se s početkom nove pedagoške godine, a u pripremi je i projekt novog jelovnika, odnosno standarda prehrane za

djecu u zagrebačkim osnovnim školama, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport.

Na konferenciji za novinare stručnjaci su predstavili projekt
prehrambenih standarda za planiranje prehrane djece u dječjim vrtićima (normativi i jelovnici).

Voditeljice projekta Ljiljana Vučemilović i Ljuba Vujić Šisler
istaknule su da se tim projektom želi osuvremeniti i obogatiti
jelovnike djece u predškolskim ustanovama i prilagoditi ih današnjim stručnim spoznajama i mogućnostima. Svako dijete mora imati pravo na zdravu prehranu.

Postojeći standardi i normativi su iz 1985. i ne mogu više u
potpunosti zadovoljiti kvalitetu prehrane djece i nisu u potpunosti u suglasju s novim stručnim spoznajama, rečeno je novinarima.

"Mišljenja smo da bi se novi standardi i normativi mogli koristiti i u osnovnim školama, gdje koliko znamo, prehranu planiraju nedovoljno stručne osobe, što je još jedan od razloga da se projekt prihvati i realizira, a zaštiti i unaprijedi zdravlje i djece školske dobi", dodali su.

Pomoćnica pročelnika za predškolski odgoj u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport Biserka Bucković rekla je kako očekuje da će djeca u zagrebačkim vrtićima po novom jelovniku jesti s početkom nove pedagoške godine.

Također je najavila da se u Poglavarstvu priprema projekt novih jelovnika za djecu osnovnih škola, a Marija Ivanković, načelnica za Odjela za predškolski odgoj u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa rekla je da će projekt novih jelovnika za djecu u vrtićima biti dobar model za izradu standarda prehrane za djecu u osnovnim školama.


Također je rečeno da je za realizaciju projekta prehrambenih
standarda u dječjim vrtićima Gradsko poglavarstvo izdovojilo 300.000 kuna, ali da će im trebati još novaca. Predložena je i izrada računalnog programa s bazom podataka koja bi zdravstvenim voditeljicama u dječjim vrtićima omogućila kvalitetno planiranje i kontroliranje prehrane, svakodnevno ili prema potrebi.

Novinarima su nakon konferencije predstavljeni obroci za djecu prema standardima, a mogli su se kušati raznovrsni namazi sa svježim kravljim sirom i vrhnjem, špinatom, mrkvom, tunom..., raznovrstan kruh i peciva sa sjemenkama, raznovrsno svježe i suho voće, kolači od rogača, jabuka i oraha, prirodne limunade....

Povezane teme