Upozorenje za ljubitelje roštilja

Slika nije dostupna
Nova studija sugerira kako AGE toksični kemijski spojevi koji nastaju pripremom mesa na visokim temperaturama povećavaju rizik obolijevanja od životno opasnih bolesti.

Uz to, američki znanstvenici s Mount Sinai School of Medicine napominju kako AGE spojevi nastaju i kada se hrana sterilizira ili pasterizira.

Povišenje razine AGE spojeva dovodi do oksidativnog stresa i oštećenja inače povezanih sa starenjem.

Rezultati istraživanja koje je objavio znanstveni časopis Journal of Gerontology: Medical Sciences su AGE spojeve povezali s razvojem bolesti srca, dijabetesa i bolesti bubrega.

Povećanje rizika znanstvenici objašanjavaju prisutnošću upalnih procesa u organizmu koji dovode do oštećenja tkiva.

U istraživanju je analizirana krv 172 ispitanika.

Pokazalo se kako su AGE spojevi prisutniji kod starijih osoba, što znanstvenici objašnjavaju postupnim smanjivanjem sposobnosti njihovog organizma da ih odstrani.

U istraživanju je utvrđeno i da dodavanje tekućina visoke razine kiselosti (primjerice octa ili limunovog soka) mesu prije pripreme može dovesti do smanjenja razine AGE spojeva.