Dr. Susanna C. Larsson i njezini kolege sa Karolinska Instituta u Stockholmu objavili su kako, protivno dosadašnjem vjerovanju prema kojemu veći unos šećera i ugljikohidrata u organizam utječe na razvoj raka debelog crijeva, najnoviji podaci pobijaju tu teoriju.
Švedski su znanstvenici kod 61.433 žena, članica udruge Swedish Mammography Cohort, u razdoblju od 1987. do 1990. pratili količinu ugljikohidrata koju su sudionice istraživanja unosile u organizam.
Pratili su i način na koji organizam reagira na unos šećera i kolika je vjerojatnost da se kod njih razvije rak debelog crijeva. Sve su ispitanice na početku studije ispunile upitnik u kojemu su im postavljena precizna pitanja o tome konzumiraju li 67 navedenih namirnica, a 1997. ispunile su još jedan upitnik u kojemu im je postavljeno pitanje o konzumiranju dodatnih 96 namirnica.
Tijekom 15 i pol godina koliko je trajalo dijagnosticirano je 879 slučajeva karcinoma debelog crijeva. Znanstvenici nisu pronašli nikakvu čvrstu vezu između unosa ugljikohidrata, porasta vrijednosti šećera u krvi i opasnosti od razvoja raka debelog crijeva.