Umišljena tolerancija na hranu šteti zdravlju

Slika nije dostupna
Istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi mijenjaju svoju prehranu nakon što su samostalno, putem interneta, dijagnosticirali netoleranciju na hranu, što može dovesti do deficita određenih nutrijenata.

Netolerancija se pretpostavlja za raznoliku hranu, no kao najčešći „krivci“ se spominju grejp i sushi.

Netolerancija na hranu nije toliko ozbiljno stanje kao alergija na hranu, no ipak ju prate simptomi poput začepljenog nosa, bolnih zglovova i mučnine.

Istraživanje je samo u Velikoj Britaniji utvrdilo 12 milijuna ljudi koji tvrde da pate od netolerancije na hranu, od čega je ona uistinu dijagnosticirana u manje od 3 milijuna ljudi.

S obzirom da većina ljudi bespotrebno izbacuje određenu hranu iz prehrane, oni na taj način uskraćuju svom tijelu određene nutrijente riskirajući svoje zdravlje, ističu nutricionisti te nadodaju da je u slučaju bilo kakve sumnje na netoleranciju na hranu potrebno potražiti stručnu pomoć.