U čaj obvezno limun

Slika nije dostupna
Engleski običaj dodavanja mlijeka u čaj nije preporučljiv.

Opće je poznato da čaj smanjuje rizik oboljenja od srčanih bolesti. Uzrok tome su antioksidansi koje sadrži. Statistike su pokazale smanjen broj srčanih bolesti u Aziji, gdje se često pije čaj, ali ne i u Engleskoj. 

Dr. Verena Stangl, profesorica kardiologije u Charite bolnici Medicinskog sveučilišta u Berlinu, htjela je otkriti uzrok toj pojavi. 

Provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo 16 zdravih žena u postmenopauzi, od kojih je polovica pila crni čaj s dodatkom mlijekom, a polovica bez. 

Ispitanicama je ultrazvukom mjerena aktivnost arterija prije i  nakon ispijanja čaja. Rezultati su pokazali da je u žena koje su pile čaj s mlijekom aktivnost arterija znatno slabija.

"Mlijeko dodano čaju uništava antioksidanse, kao i protutumorsko djelovanje čaja", zaključila je dr. Stangl i preporučila "pijete li čaj, dodajte mu limun. Poboljšat ćete mu okus i obogatiti ga vitaminima."

Povezane teme