Opće je poznato da čaj smanjuje rizik oboljenja od srčanih bolesti. Uzrok tome su antioksidansi koje sadrži. Statistike su pokazale smanjen broj srčanih bolesti u Aziji, gdje se često pije čaj, ali ne i u Engleskoj.
Dr. Verena Stangl, profesorica kardiologije u Charite bolnici Medicinskog sveučilišta u Berlinu, htjela je otkriti uzrok toj pojavi.
Provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo 16 zdravih žena u postmenopauzi, od kojih je polovica pila crni čaj s dodatkom mlijekom, a polovica bez.
Ispitanicama je ultrazvukom mjerena aktivnost arterija prije i nakon ispijanja čaja. Rezultati su pokazali da je u žena koje su pile čaj s mlijekom aktivnost arterija znatno slabija.
"Mlijeko dodano čaju uništava antioksidanse, kao i protutumorsko djelovanje čaja", zaključila je dr. Stangl i preporučila "pijete li čaj, dodajte mu limun. Poboljšat ćete mu okus i obogatiti ga vitaminima."