Ukusna i zdrava

Tamna čokolada dobra za srce

Slika nije dostupna
Tamna čokolada nije samo praznik za čulo okusa nego može imati i opipljive koristi za srce poput učinka snižavanja krvnog tlaka, pokazuje britansko istraživanje objavljeno u časopisu American Journal od Clinical Nutrition.

Istraživanjem kojim su analizirani rezultati 42 druga istraživanja na više od tisuću osoba također se utvrdilo da su uzimanjem umjerenih količina tamne čokolade postignuta ograničena poboljšanja u funkciji krvnih žila i smanjenje razine inzulina.

Ranija su istraživanja pokazala da se čini da ljubitelji čokolade imaju manje određene rizike za bolesti srca poput povišenog krvnog tlaka.

'Moja je poruka da, ako ljudi vole tamnu čokoladu, uzimanje te umjesto drugih slastica može biti korisno', kazala je voditeljica istraživanja Lee Hooper s medicinskog fakulteta Norwich u Velikoj Britaniji.

No ona je upozorila da iz ovog istraživanja još uvijek ne proizlazi zaključak da bi sada svi trebali početi jesti tamnu čokoladu. Stručnjaci pozitivne učinke tamne čokolade pripisuju njezinu sastojku flavonoidu. (Hina)

Povezane teme