Mediteranski način prehrane, poznat po raznim prednostima za zdravlje, što ga preporučuju liječnici diljem svijeta kako bi se primjerice spriječio razvoj kardio-vaskularnih i mnogih drugih bolesti, "malo pomalo se napušta" u zemljama iz kojih potječe, a zamjenjuju ga premasne namirnice i one pune loših ugljikohidrata, stoji u izvješću FAO-a.
"Mediteranski način prehrane favorizira se posvuda u svijetu zbog dobrobiti za zdravstveno stanje pojedinca, no, upravo u neki dijelovima Mediterana malo pomalo zamjenjuju ga nezdrave namirnice", izvijestio je FAO.
Primjerice u u području sjeverne Afrike, na jugu Europe, u nekim dijelovima Bliskog istoka, stanovnici sve manje jedu tradicionalne vrste zdravih namirnica te ih više ne pripremaju na tradicionalan, zdrav način, koji pridonosi zdravstvenom stanju pojedinca.
Prehrambene navike ovih naroda u mediteranskom području "vrlo su se brzo pogoršale". U prehrani se koristi sve više visokokalorične hrane, mesa i mesnih prerađevina", stoji u priopćenju. Odnedavno stanovnici mediteranskih zemalja jedu "sve masniju, sve slaniju i sve slađu hranu", sa žaljenjem zamjećuju stručnjaci.