Talijani, Grci i Španjolci sve rjeđe jedu mediteransku hranu

Slika nije dostupna
Mediteranski način prehrane, poznat po raznim prednostima za zdravlje, što ga preporučuju liječnici diljem svijeta kako bi se primjerice spriječio razvoj kardio-vaskularnih i mnogih drugih bolesti, "malo pomalo se napušta" u zemljama iz kojih potječe, a zamjenjuju ga premasne namirnice i one pune loših ugljikohidrata, stoji u izvješću FAO-a.

Mediteranski način prehrane, poznat po raznim prednostima za zdravlje, što ga preporučuju liječnici diljem svijeta kako bi se primjerice spriječio razvoj kardio-vaskularnih i mnogih drugih bolesti, "malo pomalo se napušta" u zemljama iz kojih potječe, a zamjenjuju ga premasne namirnice i one pune loših ugljikohidrata, stoji u izvješću FAO-a.

"Mediteranski način prehrane favorizira se posvuda u svijetu zbog dobrobiti za zdravstveno stanje pojedinca, no, upravo u neki dijelovima Mediterana malo pomalo zamjenjuju ga nezdrave namirnice", izvijestio je FAO.

Primjerice u u području sjeverne Afrike, na jugu Europe, u nekim dijelovima Bliskog istoka, stanovnici sve manje jedu tradicionalne vrste zdravih namirnica te ih više ne pripremaju na tradicionalan, zdrav način, koji pridonosi zdravstvenom stanju pojedinca.

Prehrambene navike ovih naroda u mediteranskom području "vrlo su se brzo pogoršale". U prehrani se koristi sve više visokokalorične hrane, mesa i mesnih prerađevina", stoji u priopćenju. Odnedavno stanovnici mediteranskih zemalja jedu "sve masniju, sve slaniju i sve slađu hranu", sa žaljenjem zamjećuju stručnjaci.