"Sva djeca koja su pila nepasterizirano svježe mlijeko i koja su jela druge proizvode s farmi bila su jednako otporna na astmu i alergije, bez obzira jesu li živjeli na seoskim imanjima ili ne", izjavio je autor studije dr. Marco Waser sa Sveučilišta u Baselu.
Prednosti su bile veće ako je konzumacija svježeg mlijeka počela u prvoj godini života, dodao je.
No, sirovo i nekuhano mlijeko se ne preporučuje, jer može sadržavati mikrobe kao što su salmonela ili escherichia coli, pa predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, upozorava dr. Waser.
Zaključci studije, objavljeni u časopisu Clinical and Experimental Allergy, utemeljeni su na istraživanju 14.893 djece u dobi između pet i 13 godina koja su živjela na farmama, u selima ili prigradskim naseljima diljem Europe.
Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo koji sastojci mlijeka pružaju zaštitu protiv astme i alergija, kao i da bi se utvrdili načini kako mliječne proizvode učiniti sigurnijima, uz istovremeno zadržavanje svih njihovih pozitivnih učinaka, zaključio je dr. Waser