Američki znanstvenici s Columbia University su utvrdili kako do povećanja rizika za KOPB dolazi kod ljudi koji sušeno meso jedu više od 14 puta mjesečno.
KOPB, koja uključuje stanja nastala kao posljedica kroničnog bronhitisa i emfizema, spada među najčešće uzroke smrti u razvijenim zemljama i obično je posljedica pušenja.
Istraživači rezultate dobivene praćenjem 7352 osoba objašnjavaju prisutnošću nitrita u sušenom mesu, objavio je American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
Visoka razina ovih soli se često koristi u proizvodnji sušenog mesa kao konzervans i antibakterijski agens.
Utvrđeno je i da su osobe koje najčešće konzumiraju sušeno meso obično pušači muškog spola, slabijeg su socioekonomskog statusa te imaju mali unos vitamina C, ribe, voća i povrća.
Povećanje rizika povezanog s konzumacijom sušenog mesa je bilo uočljivo i nakon što su u obzir uzeti ovi čimbenici, dodaju znanstvenici.