Subutex zamjena za metadon

Slika nije dostupna
Heroinski ovisnici dobili su mogućnost besplatnog liječenja novim lijekom buprenorfinom, poznatijim pod nazivom Subutex, koji se prošli tjedan našao na službenoj listi HZZO-a.

Prema riječima dr. Slavka Sakomana, primjenom tog novog lijeka mogao bi se smanjiti broj smrtnih slučajeva od predoziranosti, kojih je sada oko stotinu godišnje, piše Jutarnji list.

Iako je Subutex i dosad bio u primjeni, njegova visoka cijena predstavljala je problem u dugotrajnom liječenju pa su se pacijenti najčešće vraćali na metadon.

Buprenorfin je potvrđeno sigurnija opcija jer pokriva žudnju za opijatima i sprečava pojavu apstinencijskih smetnji. Ne stvara ovisnost i nema rizika od predoziranja. Iako se već koristi u 20-ak država EU, bitka za uvođenje tog lijeka na listu HZZO-a trajala je čak tri godine. 

' U Francuskoj se koristi osam godina, a Slovenija od uvođenja tog lijeka bilježi tri puta manje overdosea&8217;, rekao je Sakoman, voditelj Odjela za ovisnost o drogama u Klinici za psihijatriju KB-a Sestre milosrdnice.

Tijekom posljednjih pet godina broj ovisnika u Hrvatskoj porastao je 50 posto. U Hrvatskoj je trenutačno približno 14.000 registriranih ovisnika, a njih oko 4000 na metadonskoj je terapiji. Subutex je dosad plaćalo samo 700 ovisnika, a dr. Sakoman očekuje da će ih uskoro biti još barem tisuću. 

' Naravno, sam lijek nije dovoljan. Pozitivne promjene nerealno je očekivati ako pacijent od lijeka očekuje stanje u glavi slično stanju koje izaziva heroin. Potrebno je jednostavno željeti dublju promjenu ponašanja. Taj lijek omogućava mirnoću u mozgu i lakše je kontrolirati ovisnost. Pacijentu daje šansu reorganizirati život, a i obitelj se može odmoriti od sulude utrke za drogom, od cijelog tog kaosa',  objasnio je Sakoman.

Tijekom sljedećih godinu dana omjer bi trebao biti 30 posto liječenih Subutexom, a 70 posto metadonom, no optimalni je odnos 60 posto Subutex, a 40 posto metadon.

Uvođenje Subutexa na listu HZZO-a pozdravio je i dr. Robert Torre, iako procjenjuje da metadoni nikad neće biti istisnuti s narkoscene te da će uvijek držati prvo mjesto među legalnim drogama.

Povezane teme