Osim toga plod pasjeg ili kako ga neki nazivaju, vučjeg trna, poznat je kao bogat izvor sastojaka koji utječu na smanjenje razine kolesterola u krvi.
Znanstvenici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu
Journal of the Science of Food and Agriculture tvrde da su dosadašnje metode cijeđenja, odnosno proizvodnje soka iz ploda pasjeg trna bile puno nekvalitetnije u odnosu na novu.
Tim stručnjaka iz Laboratorija za istraživanje u Trivandrumu problem je riješio razvivši tehniku koja omogućuje iznimno brz i dugotrajan proces centrifugiranja koji dovodi do potpunog odvajanja pulpe od soka, zbog čega je sok puno "bistriji",
a samim tim i djelotvorniji.
Naime, sok pasjeg trna sadrži veliku količinu ključnih antioksidanata koje znanstvenici smatraju korisnima za krvožilni sustav jer blokiraju djelovanje štetnog LDL kolesterola.
Istraživanja pokazuju da iscijeđeni sok pasjeg trna sadrži više od 40 posto polifenola, 50 posto flavonoida i 70 posto vitamina C.
Do sada je nekoliko stranih tvrtki pokazalo interes za novi proces centrifugiranja što su ga otkrili indijski znanstvenici.