Prekomjerna količina

Slani okus karcinoma

Slika nije dostupna
Da osim slanog hrana bogata solju za sobom može ostaviti i gorak okus, tvrde japanski znanstvenici. Novo japansko istraživanje, provedeno na više od 77000 ispitanika u dobi od 45-74 godine je naime dovelo u vezu konzumaciju prekomjerno slane hrane s nastankom karcinoma, poglavito probavnog sustava i pluća.

Unos same soli se povezuje s visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti, dok se namirnice bogate solju i njihov sadržaj N-nitrozo komponenata optužuju za nastanak karcinoma. Sol je kriva za 20 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesrti, a slana hrana za 15 posto veći rizik od karcinoma, pišu Vitamini.hr.  Mehanizam koji potencijalno leži u podlozi nastanka karcinoma jest previsoka koncentracija soli u želucu koja uzrokuju upalu, oštećenje sluznice i njezino propadanje.
 

Povezane teme