Stručnjaci upozoravaju da ono utječe na pojavu karijesa i dijabetesa. U nedavno objavljenom članku u časopisu »British Medical Journal« piše da je šećer jednako opasan kao i duhan.
Čak bi ga, piše, trebalo klasificirati kao tešku drogu, jer stvara ovisnost i štetan je.
Istraživanje koje se bavilo sastojcima hrane od 1978. godine naovamo pokazalo je kako je najviše šećera dodano u zobene pahuljice i kruh od cjelovita zrna.
Jedan takav kruh, na primjer, za trećinu je slađi nego ranije.
Limenka juhe od rajčice prije je imala 2,6 grama šećera, dok ga danas ima dvostruko više.
Između 1978. i 2002. razina šećera u banani od 100 grama porasla je sa 16,2 grama na 20, 9.
U breskvi iste težine došlo je do porasta sa 7,6 grama na 10. Čak su i mrkve slađe. U odnosu prema ranije kada je u njima bilo 5,4 grama šećera sada ga ima 7,4.
U nekim su zapadnim zemljama provedene kampanje za smanjivanje soli u hrani, a sada se razmišlja da se isto napravi sa šećerom.
Jack Winkler, profesor nutricionizma na londonskom sveučilištu Metropolitan, smatra da je problem u tome što se šećer u Europi prodaje po preniskim cijenama.
»Vrlo je neodgovorno smanjivati cijene šećera usred epidemije gojaznosti«, izjavio je Winkler za »Sunday Times«.