Nove tehnike nastale iz genetskih istraživanja sada se testiraju kako bi se ublažili učinci proteina nekih namirnica koji mogu imati fatalne posljedice, rekao je u petak doktor Ronald van Ree sa sveučilišta Amsterdama na Festivalu znanosti u Norwichu.
Nove spoznaje nude dobre prilike za razvoj strategija u tretiranju alergija na hranu, i preventivno i za liječenje, objasnio je.
On drži da bi alergije na hranu mogle nestati u roku do 10 godina zahvaljujući toj tehnici.
Inkriminirane molekule treba učiniti sigurnima kako bi ih mogli tretirati lijekom koji bi djelovao na razini imunološkog sustava, kao što se već poduzima u liječenju astme.
Taj lijek bi se udružio sa sastojcima koji smanjuju upale, koje su često najopasnije u slučaju reakcije.
Gotovo jedna osoba od 70 ima "klasičnu" alergiju na hranu, a najčešće ih izazivaju mlijeko, jaja, pšenica, kikiriki, školjke, riba i soja.
Suprotno od drugih tipova alergija (na pelud, mačje dlake),
desenzibilizacija injekcijama alergena koristi se jako rijetko za iskorjenjivanje alergije na hranu zbog velikih rizika.