Recite zbogom alergijama na hranu?

Slika nije dostupna
Alergije na hranu mogle bi u potpunosti nestati u roku od deset godina zahvaljujući cjepivu koje bi djelovalo na molekule odgovorne za alergije i učinilo ih bezopasnima, rekao je u petak jedan stručnjak iz tog područja.

Nove tehnike nastale iz genetskih istraživanja sada se testiraju kako bi se ublažili učinci proteina nekih namirnica koji mogu imati fatalne posljedice, rekao je u petak doktor Ronald van Ree sa sveučilišta Amsterdama na Festivalu znanosti u Norwichu.

Nove spoznaje nude dobre prilike za razvoj strategija u tretiranju alergija na hranu, i preventivno i za liječenje, objasnio je.

On drži da bi alergije na hranu mogle nestati u roku do 10 godina zahvaljujući toj tehnici.

Inkriminirane molekule treba učiniti sigurnima kako bi ih mogli tretirati lijekom koji bi djelovao na razini imunološkog sustava, kao što se već poduzima u liječenju astme.

Taj lijek bi se udružio sa sastojcima koji smanjuju upale, koje su često najopasnije u slučaju reakcije.

Gotovo jedna osoba od 70 ima "klasičnu" alergiju na hranu, a najčešće ih izazivaju mlijeko, jaja, pšenica, kikiriki, školjke, riba i soja.

Suprotno od drugih tipova alergija (na pelud, mačje dlake),
desenzibilizacija injekcijama alergena koristi se jako rijetko za iskorjenjivanje alergije na hranu zbog velikih rizika.

Povezane teme