Radi se na 30-tak prototipa cjepiva protiv ''ptičje gripe''

Slika nije dostupna
Trideset jedan prototip cjepiva protiv različitih virusa ptičje gripe, ili cjepiva koja bi mogla općenito djelovati na viruse gripe registriran je početkom svibnja i na njihovoj se proizvodnji trenutačno radi u svijetu, izvijestila je Međunarodna federacija za industriju lijekova (FIIM).

Prototipovi cjepiva ove će se godine prvi put ispitati na čovjeku, kako navodi FIIM, premda se još ne zna kakav bi oblik mogao poprimiti pandemijski virus.

U dvadeset pet projekata primjenuje se tradicionalni postupak uzgoja virusa na zamecima pilića. Virus bi se dakle trebao razmnožavati u jajima kako bi se omogućila proizvodnja cjepiva, što bi mogao biti problem ukoliko ptičja gripa pohara peradarnike. 

Kod još šest prototipova primjenjuje se stanični uzgoj virusa, što je nova strategija koju potiće američka vlada, koja je nedavno dodijelila ugovore na više od milijardu dolara za pet farmaceutskih tvrtki.  

Kako nije poznat soj virusa koji će jednom možda uzrokovati novu pandemiju gripe u ljudi, poput ''španjolske gripe'' 1918. godine, farmaceutski laboratoriji pripremaju cjepiva polazeći od ptičjih virusa, kako bi bili spremni prilagoditi cjepivo pojavi li se pandemijski virus.

Povezane teme