Američko istraživanje, provedeno na pola milijuna ljudi i objavljeno u Archives of Internal Medicine, ukazuje da velika količina crvenog mesa u prehrani u 10-godišnjem razdoblju općenito povećava rizik od smrti, a posebice od raka i kardiovaskularnih bolesti.
Ugrožena skupina koja jede veći odrezak na dan
Ovo otkriće odnosi se na skupinu ljudi koja je jela oko 160 grama crvenog mesa dnevno, što odgovara jednom većem odresku. Oni koji su jeli manje crvenoga mesa, oko 25 grama dnevno, imali su znatno manji rizik od smrti. No, i njihov rizik za pojavu raka i bolesti srca bio je veći nego u skupini koja je jela velike količine bijeloga mesa. Znanstvenici američkog nacionalnog instituta za rak izračunali su da se 11 posto smrtnih slučajeva u muškaraca i 16 posto u žena može spriječiti prelaskom iz velike u malu skupinu potrošača crvenog mesa.
No, znanstvenici upozoravaju da to ne znači da se treba potpuno odreći crvenoga mesa, koje u umjerenim količinama može koristiti zdravlju. 'Nitko ne govori da se treba potpuno prestati jesti crveno meso, ali dokazi iz velikih studija kao što je ova govore nam da smanjenje konzumacije znatno smanjuje rizik od smrti od raka i ostalih bolesti', rekao je jedan od britanskih znanstvenika za BBC.