Prehrana u prevenciji srčanog i moždanog udara

Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u SAD potvrđuje da prehrana može imati ključnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka i prevenciji srčanog i moždanog udara.

Prateći više od 88000 zdravih žena u razdoblju od 24 godine znanstvenici sa Simmons Collegea su utvrdili da je visoki unos voća, povrća, nemasnog mlijeka i proteina biljnog porijekla povezan s 24% manjim izgledima za srčani udar te 18% manjim rizikom za moždani udar.

Istraživači u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine napominju kako se u SAD kardiovaskularne bolesti javljaju kod 40% žena starijih od 50 godina.

Po njihovom mišljenju, riječ je o dosad najuvjerljivijim dokazima da prehrana može imati dugotrajan pozitivan učinak na zdravlje srca.

Unatoč tome što su u studiji sudjelovale samo žene znanstvenici kažu kako su rezultati primjenjivi na oba spola.


Povezane teme