Grčki istraživači sa sveučilišta na Kreti su utvrdili da je rizik za astmu i alergije znatno manji kod djece čije su majke u trudnoći konzumirale više voća, povrća i ribe.
Rezultate studije provedene na uzorku od 468 majki i njihove djece je objavio stručni časopis Thorax.
Također je utvrđeno da su izgledi za astmu i alergije kod djece povećani ako su njihove majke u trudnoći često (3-4 puta tjedno) jele crveno meso.
Već su ranija istraživanja pokazala da djeca čija se prehrana u velikoj mjeri sastoji od voća i povrća imaju manji rizik za astmu i alergije.
Nova studija sugerira kako do dobi od 6 godina na izglede za pojavu astme i alergija veći utjecaj ima prehrana majke u trudnoći nego prehrana djece.
Najmanji rizik za astmu i alergije su imala djeca čije su majke u trudnoći povrće konzumirale najmanje 8 puta tjedno, a ribu više od 3 puta tjedno.
Znanstvenici pozitivan utjecaj ovakve prehrane na zdravlje dišnog sustava objašnjavaju visokom razinom antioksidansa i masnih kiselina ribljeg porijekla.