Plavi krumpir obiluje antioksidansima

Slika nije dostupna
Roditelji u Irskoj odnedavno svoju djecu tjeraju da s tanjura do kraja pojedu zdravu porciju plavog krumpira, a ne porciju "zelenja", prenijeli su britanski mediji.

Prvi plavi krumpiri uzgojeni su početkom 20. stoljeća u Škotskoj. Kora i mesnati dio ove vrste krumpira indigo je plave boje, a u Irskoj je odnedavno postao hit zahvaljujući dublinskoj obitelji Keogh koja se uzgojem povrća tradicionalno bavi već 200 godina.

Keoghovi su ove godine na irsko tržište 'izbacili' manje poznatu vrstu plavog krumpira u sklopu obilježavanja Međunarodne godine krumpira. 

"Ugodno smo iznenađeni reakcijom konzumenata", rekao je menadžer tvrtke "Peter Keogh and Sons", Tom Keogh.

Pire i čips od ove vrste krumpira, zbog boje posebno oduševljavaju djecu. Plava boja nastaje od plavog pigmenta antocijanina, sadržanog u bobičastom voću poput grožđa ili u povrću - poput crvenog kupusa. Antocijanin je antioksidans, pa je voće i povrće koje ga sadrži vrlo zdravo.

Povezane teme