Otkriveni geni povezani s nizom bolesti

Slika nije dostupna
Nakon analize DNK iz krvi 17000 ispitanika znanstvenici su otkrili nove genetske varijante povezane s nizom vrlo čestih bolesti.

Identificirane su dosad nepoznate inačice gena čiji nositelji maju povećani rizik za koronarne bolesti srca, hipertenziju, dijabetes tipa 1 i 2, depresiju, reumatoidni artritis te Crohnovu bolest.

Stručnjaci rezultate koje je objavio časopis Nature smatraju otvaranjem novog poglavlja u medicinskoj znanosti.

Po njihovim riječima, u proteklih 12 mjeseci je otkriveno više novih informacija o nizu gena nego u 15 godina prije toga.

Vjeruje se da će ovi rezultati omogućiti razvoj niza novih tretmana i genetskih testova za ranu dijagnozu bolesti.

U studiji je sudjelovalo 50 skupina vodećih znanstvenika koji su se pri skeniranju stotina tisuća DNK markera koristili tzv. genetskim čipovima.

Mnogi od gena koji su identificirani u ovom istraživanju su smješteni u dijelu genoma koji ranije nije bio povezivan s bolestima.

Kao najzanimljiviji dio nalaza znanstvenici su izdvojili dosad nepoznati gen koji je istovremeno povezan s dijabetesom tipa 1 i Crohnovom bolešću.

Istraživači dodaju kako će u budućnosti biti moguće testiranje na kombinacije različitih gena te utvrđivanje rizika obolijevanja od niza bolesti, što će ugroženim osobama omogućiti da pravovremeno naprave promjene u svom životnom stilu.