Organski uzgojeno voće i povrće je zdravije

Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u SAD sugerira da je organski uzgojeno voće i povrće zdravije od onog koje se dobija konvencionalnim uzgojem.

Nakon što su 10 godina uspoređivali organski i konvencionalno uzgojene rajčice znanstvenici s University of California su utvrdili da organski uzgojeni plodovi imaju dvostruko višu razinu antioksidanata flavonoida.

Ranija istraživanja su pokazala kako flavonoidi snižavaju krvni tlak te na taj smanjuju izglede za bolesti srca i moždani udar.

Također, flavonoidi su povezivani sa smanjenjem izgleda za razvoj nekih oblika karcinoma i demencije.

Pišući u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju odsutnošću umjetnih gnojiva i smanjenom razinom dušika u tlu.

Po njihovim riječima, do povišenja razine flavonoida dolazi zbog djelovanja obrambenog mehanizma koji se aktivira u slučaju pomanjkanja hranjivih tvari u tlu.