Zbog prehlade, jačanja imuniteta ili borbe s viškom kilograma. Svatko ima svoj razlog konzumiranja dodataka prehrani. Najčešće se upotrebljava vitamin C.
'Kad se radi o nekakvoj akutnoj infekciji, virozi, visokoj temperaturi i prehladi poželjno je dodavati C vitamin', pojasnila je dr. Jadranka Štetek, specijelist medicine rada.
Konzumacija vitamina, uz uravnoteženu i pravilnu prehranu nije potrebna, smatraju stručnjaci. 'Hrana je ona što je baza i osnova, a dodaci prehrani mogu samo poboljšati stanje koje je već eventualno dobro', kaže je nutricionistkinja Alma Bunić.
Pretjerate li s voćem i povrćem, do hipervitaminoze neće doći. No, pijete li više vitaminskih tabletica od preporučene mjere, možete naštetiti organizmu. 'Nuspojave vitamina mogu se izraziti kao kožni osip, mučnina, gastrointestinalni problemi', kazao je farmaceut Kamilo Rudeš.
S vitaminima treba biti na oprezu . Nisu svi pripravci kvalitetni, stoga savjet liječnika ili ljekarnika - nije na odmet.