Omega-3 masne kiseline u prevenciji sljepoće

Slika nije dostupna
Istraživanje znanstvenika s Harvarda sugerira da omega-3 masne kiseline mogu spriječiti sljepoću zaustavljanjem rasta abnormalnih krvnih žila u oku.

Tri vodeća uzroka sljepoće su makularna degeneracija, dijabetička retinopatija i retinopatija povezana s preuranjenim porodom, a svi uključuju retinopatiju, abnormalan razvoj krvnih žila u oku, pišu istraživači u stručnom časopisu Nature Medicine.

Testiranja provedena na miševima su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu reducirati i spriječiti retinopatiju.

Omega-3 masne kiseline su prisutne u zelenom lisnatom povrću, orasima i ribi.

Istraživači dobivene rezultate pripisuju protuupalnim učincima omega-3 masnih kiselina.

U studiji su korištene količine omega-3 masnih kiselina koje odgovaraju onima u tipičnoj japanskoj prehrani.

Znanstvenici dodaju kako bi potvrda njihovih nalaza u daljnim istraživanjima pružila mogućnost jeftine i efikasne intervencije od koje bi koristi imali milijuni ljudi.