Omega-3 masne kiseline štite od dijabetesa tipa 1.

Slika nije dostupna
Prehrana koja obiluje ribom i drugim izvorima omega-3 masnih kiselina smanjuje izglede za razvoj dijabetesa tipa 1, utvrdili su američki znanstvenici.

U studiji provedenoj na University of Colorado je sudjelovalo 1770 djece koja zbog slučajeva dijabetesa tipa 1 u obitelji i sama imaju povećani rizik za ovu bolest.

Rezultati koje je objavio Journal of the American Medical Association sugeriraju da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može za 55% smanjiti izglede da će se kod djece pojaviti stanice imunološkog sustava koje napadaju stanice gušterače zadužene za proizvodnju inzulina.

Ova se antitijela smatraju snažnim znakom za razvoj dijabetesa tipa 1.

Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju tako što omega-3 masne kiseline utječu na funkciju enzima uključenih u razvoj upala, potencijalnog "okidača" za dijabetes tipa 1.