Novi gel smanjuje učestalost ubrizgavanja inzulina

Slika nije dostupna
Švicarski su znanstvenici izumili gel koji bi mogao smanjiti učestalost ubrizgavanja inzulina, objavljeno je u srijedu u Zuerichu.

Pacijenti koji koriste gel mogli bi ga ubrizgavati tek svaka dva do četiri tjedna, priopćila je Švicarska visoka tehnička škola (ETH) u Zuerichu.

Koristeći gel, pacijenti bi osim toga prema potrebi uzimali tablete kojima se potiče ispuštanje lijeka iz svojevrsnog "spremišta" u gelu.

Osim dijabetičara, gel bi mogli koristiti i bubrežni bolesnici.

Gel je već isproban u umjetno uzgojenoj kulturi stanica. Sastoji se od tankih sitnih niti na kojima vise umreženi proteini.

Ta mreža, koja ima oblik gela, u svojoj strukturu zadržava lijek, a prema potrebi oslobađa ga antibiotik Novobiocin.

"Uz pomoć doze antibiotika može se točno odrediti koja će se količina lijeka osloboditi", izjavio je znanstvenik na ETH-u Wilfried Weber. Primjerice, dijabetičar može uoči objeda progutati pilulu kako bi omogućio da se potrebna količina inzulina iz "spremišta" u gelu oslobodi u organizam.

Novobiocin ima vrlo malo nuspojava, tvrde znanstvenici koji unatoč tome tragaju za zamjenskim antibiotikom.

Sitne niti gela bezazlene su i izlučuju se kroz bubrege.

Gel je već patentiran, a idućih bi se mjeseci trebao postupno testirati.

Znanstveni rad u kojem je opisan novi lijek objavljen je u časopisu "Nature Materials".

Povezane teme