Poduža lista

Namirnice koje mogu biti 'okidači' za glavobolju!

Slika nije dostupna
Glavobolju može prouzrokovati mnogo toga, od nedostatka sna do promjene vremena. No, jeste li znali da ponekad i određena hrana može prouzrokavti glavobolju?

Od čestih glavobolja pati jako velik broj ljudi. Ona može biti simptom različitih bolesti, a može se pojaviti iz različitih razloga. Prema procjenama stručnjaka, 10-15 posto populacije pati od čestih migrena. Najčešće su to žene, čak 40 posto, piše The Wall Street Journal.

>> Novi podtip glavobolje - 'avionska glavobolja'

Stručnjaci su pronašli dokaz da namirnice poput oraha, graha i sira mogu biti uzrok teških glavobolja za neke ljude. Razlog tomu je tiramin- derivat aminokiseline tirozin. Naime, nakon nekoga vremena, tirozin se u nekim namirnicama poput mesa, sira ili jaja pretvore u tiramin. Interval u kojem, zbog hrane, može doći do glavobolje je 48 sati.

Poprilično je dug popis namirnica koje mogu izazvati glavobolju, a neke od njih su sirevi, krastavci,brazilski orah, avokado i banane. Ipak, hrana koja u danu kada je osoba malo spavala izazove jaku glavobolju ne mora nužno utjecati na nastanak nekog drugog dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme