Najmanje 400 mg kalcija po danu

Mlijeko i mliječni proizvodi za duži život

Slika nije dostupna
Osobe koje su u djetinjstvu konzumirale veće količine mlijeka i mliječnih proizvoda imaju veću očekivanu životnu dob, tvrde britanski i australski znanstvenici.

U istraživanju čije je rezultate objavio znanstveni časopis Heart je sudjelovalo 4374 osoba rođenih 30-ih godina prošlog stoljeća, piše PLIVAzdravlje. Pokazalo se kako ispitanici s najvećim unosom mlijeka i mliječnih proizvoda imaju stopu smrtnosti koja je za četvrtinu manja od one zabilježene kod ostalih sudionika istraživanja, pišu istraživači sa sveučilišta u Bristolu i Queenslandu.

Rezultati studije sugeriraju kako dnevni unos najmanje 400 miligrama kalcija (količine prisutne u oko 3 decilitra mlijeka) može rizik od smrti prouzročene moždanim udarom smanjiti za 60 posto. Istraživači napominju kako je već poznato da kalcij ima pozitivan utjecaj na kontrolu krvnog tlaka, te da produženi povišeni krvni tlak povećava rizik za moždani udar. Uz to, konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda je povezana s prisutnošću hormona po imenu IGF-1, čija je povišena koncentracija uključena u smanjenje rizika za zatajenje srca.

Povezane teme