Skupina španjolskih, grčkih i britanskih znanstvenika je pratila zdravlje i prehranu gotovo 700 djece stare između 7 i 18 godina nastanjene u ruralnim područjima otoka Krete.
Pokazalo se kako djeca čija prehrana obiluje voćem i povrćem imaju manji rizik za astmu i alergije.
Znanstvenici u stručnom časopisu Thorax dodaju kako se radi o novom dokazu utjecaja prehrane na razvoj astme i alergija.
Mediteransku prehranu karakterizira unos velikih količina voća i povrća te mala konzumacija zasićenih masti.
U novom istraživanju je utvrđeno da uz redovitu konzumaciju naranči, jabuka, rajčica i grožđa te ostalog voća i povrća koje obiluje antioksidansima i vitaminima, od pojave astme i alergija štiti i konzumacija oraha, bogatog izvora vitamina E i magnezija.
Nasuprot tome, pokazalo se kako česta konzumacija margarina (više nego jednom tjedno) može udvostručiti izglede za razvoj astme i alergijskog rinitisa.