Muškarci, čija je prehrana najbliža mediteranskoj kuhinji, imali su 21 posto manje izgleda da umru u razdoblju od pet godina nego muškarci čije prehrambene navike najviše odstupaju od mediteranskog načina prehrane.
"Rezultati daju čvrste dokaze da mediteranska kuhinja u američkoj populaciji umanjuje opasnosti od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima i rakom", ističe dr. Panagiota N. Mitrou sa Sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji.
Brojne su studije veće pokazale da je mediteranska prehrana zdrava jer je bogata ribom, voćem, povrćem te orašastim plodovima, a siromašana mliječnim proizvodima i crvenim mesom, pišu znanstvenici u Archives of Internal Medicine.
Ekipa je proučavala prehrambene navike i smrtnost u 280.296 muškaraca i žena, starosti od 50 do 71 godine.
Znanstvenici su utvrdili da se i kod muškaraca i kod žena opasnost od smrti u razdoblju od pet godina smanjuje u skupni koja se hrani najsličnije mediteranskoj kuhinji, te obratno, najugroženiji su ljudi koji od takve kuhinje najviše odstupaju.
Dobrobit mediteranskog načina prehrane osobito se pokazala prednošću kod pušača i ljudi s prekomjernom težinom. U njih se opasnost od smrti gotovo prepolovi ako se strogo pridržavaju mediteranskog jelovnika.
Pušači možda najviše dobijaju mediteranskom kuhinjom koja je bogata antioksidansima i hranom s niskom razinom masnoća.