Bogata polja ninske solane ugostila su mnogobrojne posjetitelje koji su pod okriljem jedinstvenog Festivala soli uživali u gurmanskim specijalitetima spravljenim tijekom atraktivnih kulinarskih radionica, a pod palicom poznatog chefa Mate Jankovića.
>> Kad bi tinejdžeri jeli tri grama soli manje bili bi zdraviji kao odrasli
„Carpaccio, tartar, marinirana riba, salate, pečeno meso, ... pa čak i deserti uz nekoliko zrnaca ninskog Cvijeta soli poprimaju šarm i ugodnu teksturu zbog čega bi on trebao biti sastavan dio kuhinja kako u restoranima, tako i u kućanstvima“ poručio je Janković. „Ovaj proizvod prati svjetske trendove u kulinarstvu i osobito mi je zadovoljstvo zgotoviti jela začinjena Cvijetom soli na kojem piše Made in Croatia“ zaključio je hrvatski chef.
Iznimno ljekovita dimenzija ninskog Cvijeta soli
Da se Cvijet soli Solane Nin kao ekološka sol premium kvalitete može koristiti i u ljekovite kozmetičke svrhe prisutnima je u sklopu zanimljivih radionica pokazala Marijana Pontoni, savjetnica za zdrav stil života. Pontoni je pripremila nekoliko jednostavnih prirodnih receptura obogaćenih ovim ninskim slanim draguljem - vodicu za ispiranje ušne šupljine, regenerirajući piling za ruke i tijelo, pastu za izbjeljivanje zubi te osvježavajući dezodorans.
Sadržajno raznolik festivalski program pod ravnanjem zadarskog glumca, Duška Modrinića, oduševio je posjetitelje i primamljivim notama notama klape „Sol“ te tamburaškog orkestra ninskog KUD-a „Branimir“.
„Festivalom soli proširili smo ponudu kulturnih manifestacija kraljevskog grada Nina zahvaljujući čemu možemo još konkurentnije nastupati na stranim tržištima, posebice u postsezoni te smo sigurni da će ovo događanje dodatno potaknuti turiste da svoj godišnji odmor planiraju i u rujnu“ izjavila je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, dodavši kako je Festival jednako atraktivan i domicilnom stanovništvu jer obilježava kraj ovogodišnje berbe soli.
Čoko mousse a'la Nin Sastojci za mousse od čokolade •90 g mlijeka •170g čokolada - 72% kakao •Jedan žumanjak •4 bjelanjka •90g kristalnog šećera Čokoladu rastopiti s mlijekom i ostaviti sa strane, ali ne dopustiti da se ohladi do kraja. Dodati joj jedan žumanjak. U posebnoj posudi umutiti bjelanjke te kad su bjelanjci mekano tučeni dodati šećer. Nastaviti tući bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim u čokoladu umiješati pola bjelanjaka i dobro promiješati i zatim umiješati drugu polovicu, ali lagano da se ne istisnu bjelanjci iz smjese. Ostaviti u hladnjak na 3-4 sata prije posluživanja. Sastojci za mliječnu karamelu •200 g šećera •500 g vrhnja za kuhanje Šećer na laganoj temperaturi karamelizirati do zlatnožute boje, dodati vrhnje za kuhanje i kuhati do optimalne gustoće. Ohlađeni umak od karamele (na sobnoj temperaturi) poslužiti s mousseom od čokolade i ninskim Cvijetom soli. Autor recepta: Mate Janković, chef Osvježavajući priordni dezodorans •2 žlice domaćeg jabučnog octa •2 žlice mjerice vanilija ekstrakta •1 dcl vode ili koloidnog srebra •5 kapi et. ulja čajevca •5 kapi kadulje •eterična ulja po želji •1 žličica ninskog Cvijeta soli Sve sastojke dobro promućkati i koristiti kao bilo koji drugi dezodorans u spreju. Recept pripremila: Marijana Pontoni, savjetnica za zdrav stil života
Sve novosti o Masterchefu pratite na Dnevnik.hr i na masterchef.dnevnik.hr
Nova TV počinje prikazivati drugu sezonu popularnog showa MASTERCHEF od 24.rujna.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook