Maslinovo ulje smanjuje rizik od raka

Slika nije dostupna
Osobe čija prehrana uključuje velike količine maslinovog ulja imaju manji rizik za oštećenja stanica koja dovode do razvoja raka.

Prateći 182 ispitanika u dobi između 20 i 60 godina danski znanstvenici su pronašli dokaze da maslinovo ulje smanjuje oksidativna oštećenja staničnog genetskog materijala, proces koji može inicirati razvoj raka.

Do tih oštećenja dolazi kad nusproizvodi metabolizma nadjačaju antioksidativnu zaštitu organizma.

Poznato je da maslinovo ulje sadrži visoku razinu snažnih antioksidansa fenola, no danski znanstvenici vjeruju da se njegov zaštitni učinak temelji na prisutnosti mononezasićenih masnoća.

Istraživači kažu kako bi dobiveni rezultati mogli objasniti zbog čega je učestalost nekih oblika raka (primjerice raka dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate) veća u sjevernoeuropskim zemljama nego u zemljama mediteranskog područja.

Po njihovim riječima, radi se o novom dokazu nužnosti zamjene zasićenih masnoća životinjskog porijekla s masnoćama biljnog porijekla, poput maslinovog ulja.