Dodatno, smanjenji unos soli može smanjiti pojavu smrtnosti od krvožilnih bolesti za 20%.
Poznato je da smanjen unos soli pozitivno djeluje na smanjenje krvnog tlaka, ali do sada nije bilo jasno da li djeluje pozitivno na ostale bolesti krvožilnog sustava (bolesti srca i infarkt).
Znanstvenici su u dva navrata pratili kako smanjeni unos soli djeluje na krvni tlak. Ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Jedna je skupina smanjila unos soli za 25 do 35 % dok je kontrolna skupina nastavila sa uobičajnim unosom soli.
Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su smanjili unos soli imali 25 % manji rizik oboljevanja od krvožilnih bolesti kroz period od 10 do 15 godina nakon što je završeno istraživanje. Također, pojava smrtnosti je smanjena za 20 % u skupini koja je smanjila unos soli.
Autori studije ističu da su ispitanici koji su smanjili unos soli tijekom studije nastavili sa takvom prehranom i nakon istraživanja.