Luk i češnjak smanjuju rizik od raka

Slika nije dostupna
Prehrana bogata lukom i češnjakom možda smanjuje rizike obolijevanja od nekoliko vrsta raka, zaključci su nove studije.

Analizirajući rezultate osam studija provednih u Italiji i Švicarskoj, znanstvenici su zaključili da su stariji ljudi koji su jeli više luka i češnjaka imali manje rizike da obole od nekoliko vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, jajnika i grla.

Otkrića, objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu, u skladu su s nekim ranijim istraživanjima provedenima u Kini.

Prehrambene navike u Kini, međutim, uvelike se razlikuju od prehrane na Zapadu i Kinezi jedu mnogo više češnjaka, kazala je liječnica Carlotta Galeone, glavna autorica nove studije.

Znanstvenici nisu još sigurni imaju li luk i češnjak izravan učinak na rak. Moguće je, primjerice, da se ljudi koji vole luk i češnjak općenito hrane na način koji ih štiti od raka.

S druge strane, ispitivanja na životinjama i eksperimenti u
laboratoriju sa stanicama raka pokazali su da neki sastojci luka i češnjaka mogu inhibirati rast tumora. Ta se uloga, među ostalim, pripisuje sumpornim spojevima u češnjaku i
antioksidantima flavonoidima u luku.

S obzirom na te rezultate, Galeone smatra da bi luk i češnjak svakako trebalo uključiti u prehranu, naravno uz mnogo ostalog povrća.

Povezane teme