Krumpir: Od Inka pa do gurmanskih specijaliteta

Slika nije dostupna
Podrijetlom iz Anda, krumpir, čiji prvi arheološki tragovi sežu u prošlost od prije 8000 godina, je nakon kolonizacije Amerike osvojio svijet i inspirirao nove europske gastronomske užitke nakon što se na starom kontinentu pokazao i kao lijek protiv gladi.

Uzgoj prvih kultura krumpira seže u razdoblje od 4000 godina pr. Kr. na obroncima Anda."Papa" je bio ključna prehrambena namirnica na teritoriju kulture Inka, koja mu je dodijelila jedno božanstvo i posvetila obrede.

"Važnost krumpira je bila manja od kukuruza, a njegova važnost je porasla kada je, nakon otkrića Amerike, stigao u Španjolsku kao botanički kuriozitet.

Sredinom 16. stoljeća, krumpir se ukorijenio u Europi, ali kao hrana za svinje, da bi se pokazao kao dobar lijek za pošast gladi. U prvoj polovici 17. stoljeća, loš urod žitarica uzrokovan Tridesetogodišnjim ratom, lansirao je krumpir kao korisnu zamjensku namirnicu.

U 18. stoljeću, Francuz Antoine Augustin Parmentier širi kulturu
krumpira i uvjerava kralja Louisa XVI. u njegovu korisnost.

Europljani šire krumpir po svijetu tijekom razdoblja kolonizacije od 17. do 19. stoljeća. Tijekom Industrijske revolucije krumpir postaje hrana radničke klase, ali se nameće i tradicionalnim kuhinjama gotovo svake zemlje.

Krumpir se sada nalazi u mnogim latinoameričkim jelima, ali
najpoznatiji su talijanski njoki, španjolske tortilje i francuski
pommes-frites. No, oko potonjeg stvar nije čista. Pržene krumpiriće, naime, svojataju i Belgijanci.