Konzumiranjem ribe protiv raka debelog crijeva

Slika nije dostupna
Muškarci koji nekoliko puta tjedno jedu ribu imaju manje izglede da će oboljeti od raka debelog crijeva, utvrdili su znanstvenici s Harvarda.

Prateći zdravlje 22071 muškog ispitanika istraživači su izračunali da osobe kod kojih je riba na meniju 5 puta tjedno imaju za 40% manji rizik obolijevanja od raka debelog crijeva nego što ga imaju muškarci koji ribu jedu prosječno manje nego jednom tjedno.

Konzumacija ribe 2 puta tjedno je rizik smanjivala za prosječno 13%, pokazalo se nakon 19 godina istraživanja.

Već su ranije studije pokazale kako konzumacija ribe smanjuje izglede za smrt od infarkta.

Pozitivan utjecaj ribe u prehrani znanstvenici objašnjavaju prisutnošću omega-3 masnih kiselina za koje je poznato da djeluju na enzim nazvan COX-2.

COX-2 je povezan s razvojem upala te se vjeruje da na taj način igra važnu ulogu u razvoju tumora.

Povezane teme