Konzumiranje pržene hrane udvostručava rizik za rak jajnika i maternice

Slika nije dostupna
Žene koje svakodnevno konzumiraju hranu pripremljenu na visokim temperaturama poput pomfrita ili čipsa imaju dvostruko veći rizik za rak jajnika i maternice.

Znanstvenici sa sveučilišta u Maastrichtu to objašnjavaju utjecajem akrilamida, kemijskih spojeva koji nastaju prilikom prženja i pečenja niza namirnica.

U 11-godišnjoj studiji je sudjelovalo 120000 ispitanika, a povećanje rizika za rak je utvrđeno kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida.

Laboratorijska testiranja su još prije 5 godina ukazala na moguću opasnost od akrilamida, no novo istraživanje čije je rezultate objavio stručni časopis Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention je prvo koje je utvrdilo vezu između akrilamida u prehrani i povećanog rizika za rak.

Stručnjaci napominju kako je praktički nemoguće potpuno eliminirati akrilamide iz naše prehrane, te dodaju kako se oni češće javljaju nakon termičke obrade hrane obojene umjetnim bojama.