Studija znanstvenika Nacionalnog instituta za rak obuhvatila je pola milijuna umirovljenih Amerikanaca i pokazala da bi samo jedan dodatan obrok voća ili povrća dnevno mogao smanjivati opasnost od razvoja raka glave i vrata.
Brojne studije pokazale su da prehrana igra ulogu u razvoju
kancerogenih bolesti, a stručnjaci vjeruju da su do dvije
trećine svih oblika raka povezane sa životnim stilom kao što su pušenje, prehrana i nedostatak tjelovježbe.
Nikotin i alkohol povećavaju opasnost od razvoja raka glave i vrata, a to uključuje usta, nos, sinuse i grlo.
Znanstvenici NCI-ja zatražili su od muškaraca i žena u dobi od 50 godina ili starijih podatke o prehrambenim navikama, a zatim su sudionike pratili pet godina i bilježili sve dijagnoze raka glave i vrata, za koje se smatra da su šesti po redu uzročnik smrti od raka u svijetu.
'Porast unosa voća i povrća od samo jedne porcije na 1,000 kalorija dnevno za 6 posto smanjuje opasnost od razvoja raka glave i vrata', ističe Neal Freedman iz NCI-ja.
Konzumacija šest obroka voća i povrća dnevno na 1,000 kalorija smanjuje opasnost od raka glave i vrata za 29 posto, pokazala je studija.
Odrasla osoba konzumira dnevno oko 2,000 kalorija.
Druga studija vezana uz prehrambene navike provedena na 183,000 stanovnika Kalifornije i Havaja pokazala je da prehrana bogata flavonolima može pomoći smanjenju opasnost od raka gušterače, i to poglavito u pušača.
Flavonoli su dio velike grupe polifenolnih spojeva (sekundarnih biljnih metabolita). U posljednje vrijeme privukli su pozornost zbog mnogih pozitivnih utjecaja na zdravlje ljudi, djelujući kao antioksidansi i antikancerogeni. Prisutni su u biljkama, a najviše u crvenom luku, jabukama, šumskom voću (kupine, maline, crni i crveni ribiz, borovnice, bazga, višnja, trešnja, jagoda), kelju i brokuli.
Studija je pokazala da ljudi koji jedu velike količine flavonola za 23 posto smanjuju opasnost od razvoja raka gušterače u odnosu na ljude koji ih ne konzumiraju.